Så fungerar ROT-avdrag 2024

När du anlitar ett företag för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden.

Du kan också få rutavdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, ger däremot inte rätt till avdrag.

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år.
Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år.
Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gör, till exempel skattereduktion för grön teknik.
Du kan göra en preliminär uträkning av möjliga avdrag i Räkna ut din skatt.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag är en skattereduktion som privatpersoner får när man använder hantverkstjänster i sin bostad. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad.

I praktiken innebär det att du får hantverkstjänster tjänster till ett kraftigt rabatterat pris.

ROT-avdraget gös direkt på din faktura och vi sköter hanteringen med Skatteverket, så det innebär inget extra besvär för dig att utnyttja ROT-avdraget.

Hur mycket ROT-avdrag har jag rätt till?

ROT-avdraget är maximalt 50 000 kr per person och år, eller 75 000 kr för 2024 när det tillfälligt höjs. Det gäller för varje person som är delägare och bor i bostaden. Om ni till exempel är två personer i hushållet så är därmed summan ni kan använda i ROT-avdrag 100 000 kr per år, eller 150 000 kr för 2024. ROT-avdraget kan fördelas mellan personerna hushållet som ni vill, men max 50 000 kr per person, eller 75 000 kr för 2024. Om ni vill ändra fördelningen som blev så går det bra att göra det på din skattedeklaration också.

×
img

    Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så fort vi kan.

    Kontakt oss

    Telefon:

    0730 227136